top of page

Rasyonalite İçin Umutsuzluk..

Yazarın fotoğrafı: Atalay NallıdereAtalay Nallıdere


Herhangi Bir Hikaye Yok…..

“The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible”

''Dünya hakkındaki en anlaşılamaz şey, dünyanın anlaşılabilir oluşudur.''

Geçerlilik, Doğruluk ve Gerçeklik üzerine

(A matter of validity, truthness and reality)

Notlar: **Bu yüzden tanrının varlığı doğruluk ve yanlılışlıktan ziyade, geçerlilik üzerinden tartışılır. Çünkü üzerinde herhangi bir argümantasyon yapılabilse bile, bunun üzerine herhangi bir bilimsel veri toplanamaz. Tanrının varlığı üzerine argümanlar en fazla geçerli veya geçersiz olabilir. Aynı zamanda, tanrının varlığının gerçekliği, herhangi bir gerçeklik gibi, insana ulaşılmazdır.


Aslında, bu uzun zamandır neden özgün bilgiye, ( gerçek için süslü bir ifade ), ulaşmanın evrensel olarak mümkün olmadığına inanmamın sebebi. Bunu kanıtlayacak yeterli bir altyapıya daha sahip değilim, bu yüzden çoğunlukla hikayelerin arkasına saklanıyorum. Buna rağmen pratik bilgi ve gerçeğimsilik yine de mümkün olduğu için hayatımızı sürdürebiliyor ve gelişebiliyoruz. Belki de duruşumun en yumuşak karnı ve en büyük tutarsızlığı Einstein’ın sözlerinde ve son cümlemde saklı.


Yinede en azından arayışta olmak veya tutarlı bir görüşe sahip olduğuma inanmak rahatlatıcı. Epicurus’un de vurguladığı gibi doğal bilimlerle uğraşarak, felsefe yaparak, otoriteden uzaklaşarak, gereksiz yere bir şeylerden korkmayarak, ve ulaşılanları insanlar ile tartışarak, dayanılmaz olan o anksiyeteden kurtulmak, muhim öneme sahip. Yine de eleyicilik ile aslında tarih boyunca alelade bir tür olarak devam ettirdiğimiz bir deneme yanılma sürecinin, hala içinde olduğumuz iddia edilebilir. Bilimsel düşüncenin ve metodun hız kazanması, aslında sadece bir şekilde doğru felsefik altyapıyı veya gerekli muhakeme yeteneğini bir şekilde yakalamış olmamızın bir sonucu olabilir. Sadece tekerleği keşfetmek veya ateşi kullanmayı öğrenmek gibi bir dönüm noktası misali, deneme yanılma süreci ile bilimsel metod ile tanışmış olabiliriz. Bu bağlamda, yakın veya uzak bir tarihte durmak bilmeyen kollektif hayal gücümüz ile tekrardan büyük bir eşiği atlayabileceğimizi söyleyebiliriz. Hali hazırda, atladığımız eşikler, ne kadar büyüdüğümüzün de etkisi ile kayda değer bile görünmüyor olabilir. Fakat, sihirli birkaç kelime veya metottan ziyade, hayal gücümüz ve deneme yanılma süreci bir şekilde bizi bir yerlere götürüyor gibi gözüküyor.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

“Ben varken ölüm yok, ölüm varken ben yokum.”

Rasyonalite İçin Umutsuzluk..

Referanslar


[1] https://plato.stanford.edu/entries/materialism-eliminative/


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Falcı

O an yolumu yolumu kesip el falıma bakmak isteyen falcının hocasından öğrendiği ilk kuralı çoktan unuttuğunu fark ediyorum. Artık...

Misafir

Halbuki sadece rüya görmek değil hayal etmek de uykuya dalabilenlerin hakkıdır.

Comments


  • Facebook
  • Spotify
  • Instagram

 © camduvar kültür sanat 2021

bottom of page